top of page

Reflexcell - Teknologi

Idéen till Reflexcell ™ väcktes för 15 år sedan då grundaren och VD för Blizzard Survival, Derek Ryden, insåg att såväl äventyrslystna som vårdpersonal hade behov av effektivare, lättare och mindre utrymmeskrävande utrustning än exempelvis vanliga sovsäckar.

Ingenjör till yrket, och i dag fortfarande en aktiv bergsbestigare, uppfann Derek Reflexcell ™- ett super-lätt material som ger oöverträffat termiska prestanda i de mest krävande förhållanden. Han konstruerade och byggde maskiner och produktionsprocesser som tillverkar Reflexcell ™, som sedan används till Blizzard Survival produkter.

Efter omfattande tester och prov som bland annat utförts av US Army Institute of Surgical Research, har Blizzard Survival Blanket godkänts och rekommenderas av US Army Medical Center Directorate of Combat and Doctrine Development och används bland annat vid utbildning i behandling av hypotermi.

Råd vid användning

Då Reflexcell ™ väsentligt skiljer sig från andra isolerande och skyddande material rekommenderar vi att ni läser följande råd för att få ut mesta möjliga av produkterna.

När produkter tillverkade i Reflexcell ™ packas är de prydligt vikta och all luft avlägsnas för att få ett exceptionellt litet paket. Ibland kan en liten punktering i ytterförpackning uppstå, med resultatet att förpackningen känns mjukare och har ett något rundare utseende. Detta påverkar inte på något sätt produkternas prestanda och bör därför inte betraktas som ett problem. Vid markkontakt rekommenderar vi någon form av isolerande underlag såsom liggunderlag, ryggsäck, granris. Denna extra isolering mellan Reflexcell ™ och marken gör skillnad.

ÖPPNA FÖRPACKNINGEN

- Öppna förpackningen vid den röda färdigskurna slitsen.

- Veckla ut produkten till sin fulla längd. Stretcha produkten i sidled. Se till att alla celler är helt utsträckta såväl hela vägen runt som längs med.

- Efter att ha sträckt materialet kan det upplevas alltför platt. Men efter ett par minuter, kommer cellerna fyllas med luft. När materialet sträcks för Blizzard Survival Jacket, behandla ändarna vid öppningen för armarna varsamt. Detta är den svagaste delen på plagget. Vi rekommenderar generellt att viss försiktighet iaktages när produkterna används. Då kommer de hålla längre och kan därmed återanvändas.

ANVÄNDNING

 

- Reflexcell ™ fungerar bäst om alla celler är fulla med luft och ingen cell är hoptryckt eller tillplattad. Att skapa celler i den perfekta formen uppnås enklast genom att dra i materialet på längden. Kontrollera sedan att materialet har fått en korrugerad form.

- Om cellerna blir tillplattade igen under användning kan de återskapas genom att man drar i materialt. För att undvika tillplattade celler, undvik att sträcka plagget för hårt i sidled riktning, till exempel genom att dra fram materialet tätt omkring dig så att ryggen blir tillplattad.

 

EFTER ANVÄNDNING

 

- Sträck materialet på längden för att återskapa veck. Rulla sedan rulla upp produkten omsorgsfullt i syfte att pressa ut luft som befinner sig i cellerna (börja rulla vid fotändan när det gäller en sovsäck och börja vid huvudet när det gäller väst/jacka). Säkra gärna med en rem eller ett snöre (eller med hjälp av Blizzard Pouch - nylonpåse).

- Efter användning, packa upp produkten, vänd ut och in och förvara på ett varmt ställe för att torka ett par dagar före ompackning inför återanvändning.

- Det går att ta hjälp av en dammsugare för att få produkten nästan tillbaka till ursprunglig förpackningsstorlek. 

Unik konstruktion

Reflexcell ™ - grundmaterialet för Blizzards unika produkter har stora fördelar jämfört med befintliga material och revolutionerar marknaden för isolerande och skyddande hypotermiprodukter. Reflexcell ™ tog femton år att utveckla och är helt annorlunda jämfört med andra reflekterande material.

Reflexcell ™ har en cellulär konstruktion som fångar varm luft, elastiska trådar som drar/kramar materialet intill kroppen vilket minskar utrymmet för kall luft och värmeförluster genom konvektion, och slutligen, reflekterande silverytor som blockerar värmeförlusten. Materialet är även helt vatten- och vindtätt.

Den unika kombinationen ger Reflexcell ™ mycket bättre värmeegenskaper i en nödsituation än jämförbara produkter. Men den största fördelen är att produkter i Reflexcell ™ kan komprimeras vilket gör dem ytterst utrymmeseffektiva och de kan förvaras på obestämd tid utan att prestandan försämras.

Töjbarhet och prestanda

Diagrammet till höger visar hur den värmande och isolerande förmågan för Reflexcell ™ förändras när materialet sträcks.

 

Även om materialets prestanda försämras vid sträckning så är försämringen acceptabel och den värmande och isolerande förmågan är fortsatt hög.

Jämför alternativ

Under bearbetning, mer info inom kort.

bottom of page